Studiu de caz: D390 si partenerii neînregistrați în VIES

Există situații în care se emit facturi către clienți din Comunitatea Europeană dar care nu sunt plătitori de TVA în statul lor. Adică nu sunt in VIES.

În acest caz, furnizorul ar trebui să factureze cu TVA și să-l colecteze. Din păcate, au fost cazuri în care s-au emis facturi cu TVA 0, iar ANAF a considerat că datorați acel TVA.

O situație mai atipică a fost atunci când un client a fost înregistrat în VIES atunci când ați facturat, însă nu mai era atunci când ați avut control de la ANAF. În practică au fost astfel de cazuri.

Cum vă protejați în astfel de cazuri?

În primul rând, ar trebui să verificați partenerul pe VIES. Însă, este esențial să păstrați dovada verificării.

O software performant care vă ajută să faceți acest lucru este Tigris394 Verificator.

Ce face acest program pentru dvs.?

În primul rând, vă dă posibilitatea să verificați orice partener in VIES.

Dar cel mai important lucru este că păstrează un istoric al verificărilor. Veți putea afla oricând cum a fost starea unui partener, atunci când ați verificat. Veți avea inclusiv numărul de verificare.

Istoricul se salvează în propriul calculator.

O funcție importanta a Tigris394 Verificator este și verificarea declarației 390. Partenerii declarați în 390 sunt verificați iar rezultatul verificărilor se păstrează în folderul de Istoric verificări, pentru a fi folosit în caz de nevoie.

Programul se poate descărca de la

http://dl.tigriscont.ro/394Ver/setup.exe

Verificarea partenerilor în VIES este numai una dintre funcțiile sale. Descărcați-l și descoperiți utilitatea lui.

Prețul este accesibil, începe de la 100 lei/an iar prețul maxim este de 250 lei/an. Pentru membri Asociației Tax Advisors există o reducere de 50 lei în cazul în care optează la versiunea Nelimitat.