e-Tigris Cloud

Începând cu versiunea 2.0.0.35, e-Tigris poate fi utilizat și în cloud. Trebuie să rețineți faptul ca utilizarea în cloud este opțională, adică dacă politicile dvs. interne interzic acest lucru, puteți folosi în continuare varianta cu datele în calcultorul dvs.

Cerințe utilizare

Este nevoie să aveti minim Windows 7 cu SP1 și NET Framework minim 4.5.2. Dacă nu îndepliniți aceste condiții, la rularea lui veți avea posibilitatea de a instala NET Framework 4.8.

Dacă aveti Windows 7, instalarea lui se poate numai daca aveti Windows Service Pack 1 instalat. Detalii despre acesta găsiți la https://support.microsoft.com/en-us/help/15090/windows-7-install-service-pack-1-sp1

Dacă aveți Windows 8 sau 10, nu veți avea nevoie de aceste actualizări de sistem.

Ce s-a schimbat?

  1. E-Tigris se mută în cloud. Veți putea avea acces la aceeași bază de date din orice calculator și din orice locație. Veți putea încărca declarațiile din orice calculator și ele se vor depune din calculatorul unde este semnătură, chiar dacă este în altă locație fizică. Puteți urmări situația declarațiilor din orice locație. Veți putea face exportul în Saga, chiar dacă declarațiile A4200 s-au încărcat într-un alt calculator.
  2. Export Z-uri în Mentor
  3. Dacă sunteți firmă de conta, propriile dvs. facturi de vânzare pe care deja le-ați înregistrat în Saga se vor înregistra automat și în contabilitatea clienților, la achiziții. Asta înseamnă foarte mult timp scutit, mai ales dacă aveți un portofoliu mare de clienți.
  4. Raportări situații financiare pentru clienții firmelor de conta. Raportările se vor genera automat pe baza datelor din Saga C. În acestea vor fi cuprinse informații valoroase despre mersul afacerii, și anume: profit/pierdere, datorii la stat, la furnizori, situații cu soldurile din 542 și 455, soldurile din case și din bănci. De asemenea, se va genera și o situație comparativă pe luni pentru venituri și cheltuieli
  5. Alocare certificate digitale pe firme, în cazul celor care dețineți mai multe semnături

Dacă nu doriți utilizarea în cloud, la prima intrare în program apăsați pe

Schimbări în modul de lucru

Programul de actualizează automat, ori îl puteti descărca de la https://www.medialogic.ro/e-tigris/

Când veți intra prima dată în program dupa actualizare, va apărea un ecran în care vi se cere autentificare sau creare cont. Alegeti tab-ul creare cont.

Creare cont cloud

Completați adresa dvs. de email, alegeți o parola puternică și completați numărul de telefon. Apoi citiți și salvați termenii de utilizare privind confidențialitatea datelor. Bifați ca ați citit, apoi apăsați pe Creare cont.

Parola trebuie sa fie una suficient de buna pentru a putea crea contul.

În cazul în care ați utilizat deja programul cu datele locale, acestea se vor copia și în cloud. Se vor copia numai datele din baza de date, nu și fișierele cu declarațiile aferente. În această fază, aceste fișiere vor rămâne numai în calculatorul dvs.

Mai departe, se va genera un fișier cu cheia de criptare/decriptare. Acest fișier va fi utilizat pentru criptarea declarațiilor încărcate în serverul e-Tigris și pentru decriptarea acestora din alte calculatoare pe care rulează programul și care au drept de acces a acestor date.

Dacă ați utilizat anterior e-Tigris și aveți date in acesta, crearea contului se va face din acel calculator pentru ca datele să se poată copia automat în cloud.

Utilizarea e-Tigris cloud dintr-un calculator secundar

Să presupunem că doriți ca datele de la primul calculator să fie accesate și de alți colegi. Aceștia iși vor instala aplicatia e-Tigris, se vor loga cu aceleași date ca și cele de la calculatorul principal, apoi li se va cere să importe fișierul de decriptare. Le veți furniza acel fișier.

Apăsați pe Continuă și alegeți fișierul pe care l-ați primit de la calculatorul inițial.

Furnizarea acelui fișier se face astfel

Contul meu – Export cheie de criptare. Salvati-l undeva astfel încât să ajungă în calculatorul secundar (stick, email).

Alocare certificate de semnătură electronică per firme

La prima intrare în program va apărea un ecran in care certificatul de semnătură electronică să fie alocat la firme. Așa cum știți, puteți avea un certificat pentru unele firme și alt certificat pentru alte firme.

Dacă doriți alocarea automată conform datelelor din SPV, apăsați sus pe Autodetect firme din SPV.

În cazul în care nu aveți SPV la toate firmele, puteți aloca manual certificatul.

Alegeți certificatul de sus, firma din stânga și apăsați pe Aloca.
Dacă doriți să alocați certificatul curent pentru toate firmele, apăsați pe Toate.

În cazul în care aveți și alte certificate, puneți in portul USB dispozitivul dorit apoi apăsați pe Refresh certificate. Reluați pașii de mai sus pentru firmele alocate acestuia.

Este important să setați PIN-ul acestuia în acest ecran.

Scrieți PIN-ul în această coloană apoi apăsați pe butonul din dreapta, pentru salvare.

Trebuie să rețineți că dacă nu veți defini aici certificatul, vi se va cere acest lucru atunci când veți semna declarațiile în vederea depunerii.

Înnoire certificat

Atunci cand certificatul vechi a fost înnoit, este necesar să semnalați și e-Tigris acest lucru. Este foarte simplu. Se intră în meniul Firme și case de marcat – Alocări certificate. Apoi alegeti vechiul certificat și apăsați pe Înnoire certificat.

Apăsați pe Refresh, alegeți noul certificat, scrieți PIN-ul acestuia și apăsați pe Confirmă.

Cum e cu declarațiile în cloud?

Atunci când aveți declarații de încărcat sau depus, o puteți face din orice calculator, chiar dacă nu aveți semnatura în el. În acest caz, vor fi trimise în asteptare, urmând a fi procesate automat dintr-un calculator pe care ruleaza e-Tigris și are semnătura în el. Sumele din declarațiile A4200 vor fi disponibile după prelucrare.

În ecranul de mai jos, am încărcat o declarație dintr-un calculator fără semnătură. De asemenea, pentru firma în cauză nici nu am alocat un certificat.

Pentru procesarea ei, apăsăm pe Vezi toate, apoi pe Semnează și depune. Veți fi întrebat de certificatul alocat acesteia. Confirmați-l și declarația va fi generată. Dacă tocmai l-ați introdus în calculator, apăsați pe Refresh.

În cazul în care într-unul din calculatoare era certificatul alocat firmei, declarația s-ar fi generat automat, fără intervenția utilizatorului. Condiția este doar ca e-Tigris să fie pornit.

După generarea declarației, aceasta se va încărca în cloud și va putea fi vizualizată și din alt calculator pe care ruleaza e-Tigris, autentificat în contul de cloud. Atunci când este disponibilă și recipisa, se va încărca și aceasta în cloud și va fi, de asemenea, vizibilă din orice calculator.

Utilizatorul secundar nu trebuie să facă nimic special pentru a vizualiza declarațiile și recipisele încărcate din calculatorul inițial.

S.P.V. și e-Tigris Cloud

Descărcarea documentelor din SPV se face numai dintr-un calculator în care este prezentă semnătura electronică. Însă, apoi aceste vor putea fi vizualizate și din alte calculatoare, chiar dacă nu au semnătura.

Modul de lucru este identic, ca și până acum.

e-Tigris Cloud și interacțiuni cu Saga

Așa cum s-a explicat mai sus, declarațiile se pot încărca din orice calculator, cu sau fără semnătură. Însă rapoartele Z vor putea fi exportate în Saga numai dintr-un calculator care poate avea acces la folderul unde este instalat Saga.

De reținut !

Folderul Saga va putea fi vizibil de program dacă

  • Saga este instalat chiar în calculatorul din care se dorește să se facă exportul
  • sau Saga este instalat pe un calculator din rețea iar folderul acestuia, setat in e-Tigris la export rapoarte Z este în formatul
    \\NumeCalculatorSaga\Saga C.
    În cazul exportului de Z-uri, pentru verificare, intrați în Export Z-uri în Saga – Setări program, alegeți o firmă, alegeți programul și vizualizați conținutul de la Locație program.
    Pentru alte interacțiuni cu Saga, trebuie să vizualizați folderul definit la Cale Saga.

Facturile dv. de conta în contabilitatea clienților

O altă îmbunătățire importantă este și faptul că facturile pe care deja le-ați înregistrat în propria dvs. contabilitate se vor înregistra automat și în contabilitatea clienților dv., la achiziții.

Apăsați pe acest meniu

Aici alegeti calea Saga pentru firma sau cabinetul dvs. de conta. De exemplu, dacă lucrați ca și firmă, alegeți Saga C iar dacă sunteți cabinet individual a cărui contabilitate o lucrați cu Saga PS, alegeți calea către Saga PS.

Calea Saga alternativă se folosește atunci cand aveți entități pe care le lucrați într-o altă versiunea de Saga decât propria firma de conta. De exemplu, firma proprie o țineți cu Saga C, calea alternativă va fi Saga PS pentru a putea înregistra și facturile aferente PFA-urilor pe care le țineți cu acest program. Ori, reciproc, sunteți cabinet de contabilitate, calea Saga alternativă va fi Saga C.

In cazul în care aveți o firmă cu același CUI de 2 ori în Saga, facturile vor fi îregistrate în prima.

Mod de lucru

După alegerea locațiilor Saga, alegeți propria firmă de conta în care v-ați înregistrat facturile. Apoi alegeți luna și anul.

Apăsați pe Vezi facturi emise.

La primul export, va fi nevoie să definiți conturile de cheltuieli pentru fiecare firmă în parte.

Alegeti contul din aceasta coloana.


La următoarele exporturi, conturile vor rămâne deja. Completarea inițială a conturilor este necesară pentru că puteți avea conturi de cheltuieli diferite la fiecare firmă în parte.

După ce ați completat toate conturile de cheltuieli, apăsați pe Înregistrează facturile selectate.

În cazul în care este vorba de un PFA, se va alege tipul cheltuielii.

După export, urmăriți coloanele Exportat și Stare, pentru a vizualiza eventualele probleme.

Situații financiare pentru clienții firmelor de conta

Atunci când doriți să vă informați clienții cu privire la situația financiară a firmelor lor, puteți face acest lucru automat.

Alegeți calea Saga aferentă firmelor pentru care doriți să generați situațiile, selectați firmele dorite și apăsați pe Generează situații noi. În acest moment, programul va interoga ANAF și Saga cu privire la datele necesare și va genera rapoartele.

Dacă doriți să vizualizați situația pentru firma curentă, apăsați pe Vezi situație.

Dacă doriți să salvați rapoatele PDF cu situațiile tututor firmelor selectate, selectați firmele apoi apăsați pe PDFs. Se vor genera fișierele respective pe care le puteți consulta ulterior.

Dacă doriți să le trimiteți pe email, automat din e-Tigris, selectati rapoartele dorite și apăsați pe Trimite pe email.

Ce vor conține aceste rapoarte?

  • Stare contribuabil, conform datelor din ANAF
  • Venituri, cheltuieli și profit, in luna respectivă
  • Sumar indicatori cu datorii la stat, la furnizori, creanțe și capitaluri proprii
  • Disponibilități în casă și bancă
  • Detalierea datoriilor către stat
  • Detalierea datoriilor către furnizori
  • Clienții de încasat
  • Sold creditări asociați (ct. 455)
  • Sold avansuri de trezorerie (ct 542)
  • Detaliere cont 461
  • Detalierea veniturilor și cheltuielilor, după natura lor
  • Situație comparativă, pe luni a veniturilor și cheltuielilor.

Odată ce au fost generate dintr-un calculator care are acces direct la datele din Saga, aceste rapoarte vor putea fi vizibile din orice alt calculator, cu e-Tigris autentificat.